Floarea soarelui


Floarea soarelui
Tehnica: acrilic pe panza
2012
Dimensiune: 30 * 40 cm, canvas
Pret: 300 ron

Vincent van Gogh - Floarea soarelui
Artistul folosea culoare consistenta, in asa fel incat urmele pensulei sa fie evidente, realizand o textura bogata. Tehnica aceasta se numeste impasto. Culoarea din tub trebuia sa fie mai groasa, ca sa poata fi stoarsa pe paleta fara sa curga. Amestecul pigmentilor cu ajutorul masinii in loc de prepararea manuala dadea culorilor o consistenta omogena cu un efect aparte.

Artistul a pictat o serie de tablouri avand ca subiect floarea soarelui. Initial, a vrut sa isi decoreze studioul din Casa Galbena din Arles, apoi le-a folosit pentru camera de musafiri pregatitia pentru Paul Gauguin. Van Gogh ii scria fratelui sau: "floarea soarelui imi apartine, intr-un fel". A considerat ca doar doua versiuni meritau sa ii poarte semnatura.

Artistul era nevoit sa lucreze repede, caci florile se ofileau. Cu toate acestea, petalele s-au scuturat, lasand in urma lor receptacule, pe care le-a reprezentat minunat. Culoarea lor, de un oranj profund, forma rotunjita si suprafata cu o compozitie densa creaza un fel de contrapunct fata de celelalte flori.

Van Gogh a incarcat pensula cu vopsea si a creat o presiune mare pe panza, incat s-au creat cute pe fiecare parte a tusei. Pictorul pare sa fi umplut spatiile dintre contururi cu blocuri de culoare solida. Tehnica indica dubla influienta: a stampelor japoneze si a "cloisonnismul" lui Bernard si Gauguin, cand artistii incadrau zone de culoare stralucitoare in contururi intunecate.

Bibliografie: Art Gallery, nr. 1, Editura De Agostini

Comentarii