Water Lilies

Nuferi
Tehnica: Acrilic pe canvas
Dimensiune: 50*60 cm
2013
Pret: 600 ron

    Nuferii sunt plantele cu cele mai multe semnificatii in mitologie, simbolizand: forta de creatie, nemurirea, sanatatea, gloria sau pacea sufleteasca. Pentru egipteni nuferii erau cele mai frumoase flori. Legendele lor spun ca soarele a rasarit prima data dintr-o floare de nufar.

    Astazi, nufarul cunoscut si sub denumirea de lotus, este planta ce da un farmec aparte lacurilor, creand un vesmant de flori, inr-o mare varietate de culori de la alb la albastru roz sau chiar rosu, ce acopera luciul apei. Unele specii de nuferi isi schimba chiar culoarea in timp.

    Nufarul alb si nufarul galben sunt cele 2 specii ce se regasesc in tara noastra, fiind intalnite in lacurile sau apele line din zonele de campie dar si in spatii special amenajate cum ar fi parcuri, helestee, iazuri. Daca radacina este cea care se fixeaza in malul de pe fundul apei, frunzele si florile sunt cele care plutesc la suprafata apei. Pe langa faptul ca de cele mai multe ori, mai ales in spatiile special amenajate nufarul este considerat o planta ornamentala cu scopul de a infrumuseta mediul ce ne inconjoara, in anumite zone ale globului, planta este folosita si in alte scopuri. De pilda, semintele prajite de nufar alb se folosesc ca inlocuitor al cafelei, frunzele se foloseau in industria pielariei, iar licorile obtinute din radacini erau folosite pentru tratarea diferitor afectiuni ale rinichilor sau gatului pentru ameliorarea durerilor desi gustul este destul de amarui. Din frunze si flori se face insa in alte zone dulceata.

    Daca nufarul alb creste in ape de 1 - 2 m adancime, nufarul galben poate fi intalnit si in ape de pana la 3 m. Frunzele destul de groase iau forma unor inimi sau cercuri cu un diametru de pana la 40 - 60 cm in functie de specie. Spre deosebire de nufarul alb, cel galben creste si in zonele umbrite. De la o specie la alta difera si momentul in care florile sunt deschise (fie doar noaptea, fie doar ziua, fie permanent). Daca unele au un parfum delicat, altele au miros de alcool. Nici perioada de inflorire nu este aceeasi pentru cele 2 specii, diferind ca durata, desi amandoua incep sa infloreasca in luna iunie. 
     
Nufarul si lotusul...simbolurile puritatii!


  

Speciile de nuferi (nymphaea) se deosebesc prin coloritul florilor, de la albul pur al unui Nymphaea Alba (Albatross, Gonnere, Helvola), la roz (Pink Sensation, Marliacea Rosea, Rubra, Madamme Wilfon) galben (Joey Tomocik, Chromatella), violet (Rose Arey, Fire Crest, Sioux, Charles de Merville, Conqueror, Red Spider) culori pale (Hollandia) sau aprinse (James Brydon, Attraction).


Tot o specie de nufar este si lotusul (Nelumbo), care are flori asemanatoare, dar se deosebeste prin forma frunzei.
Lotusul sacru se inalta deasupra apei,in timp ce nufarul pluteste pe ea.

Floarea de lotus este un simbol unic si uimitor al naturii. Aceasta floare creste in ape tulburi si apoi se ridica la suprafata. Odata ajunsa aici infloreste cu o gratie si o frumusete spectaculoasa. La caderea noptii se scufunda din nou pentru a demonstra si mai bine miracolul naturii. Cand rasare soarele floarea reapare pastrandu-si culoarea intacta. Ea reprezinta sanatatea, onoarea si norocul. Exista mai multe feluri de flori de lotus, fiecare cu semnificatia ei speciala.

Lotusul este semnificativ in traditia budista deoarece Buddha Gautama (cunoscut si ca Buddha Sakyamuni) este infatisat deseori stand pe o floare de lotus. Legenda spune ca el isi imagina oamenii ca pe niste “boboci de floare intr-un lac, crescand din noroi si incercand sa ajunga la suprafata pentru a putea inflori”.


Nufarul sau lotusul a fost transformat de diverse mitologii in simbolul fortei de
creatie, de regula ca principiu feminin, mai rar masculin, de aici decurgand numeroasele
sensuri subalterne: germenii vitali, fertilitatea, longevitatea, posteritatea, sanatatea,
gloria, nemurirea, puritatea, pacea sufleteasca, concordia si uitarea. De altfel, nufarul
este unul dintre simbolurile cu cea mai mare diversitate semantica si cea mai larga arie de raspandire.

Egiptenii numeau lotusii albi ""nenufar""(frumoasele), considerandu-i cele mai frumoase
flori. Varianta heliopolitana a mitului cosmogonic relateaza ivirea soarelui, Ra, in prima dimineata, dintr-o floare de lotus crescuta din haosul acvatic, Nun.

Comentarii